top of page
Søg
  • Forfatters billedeGraffitiTagr Research

Graffiti spreder sig som ukrudt


I tidens løb har mange forsøgt at komme ulovlig graffiti til livs i deres område. Politikerne har fået udarbejdet alenlange tekster med råd og vejledning om, hvad man kan gøre lokalt, og konsulenter har solgt rådgivning for mange penge.


Har det hjulpet – kommer vi til at se mindre graffiti i fremtiden?


Vi har kigget på danske mediers omtale af graffiti i den seneste Juni måned og må konstatere, at ulovlig graffiti har været i stigning under den såkaldte corona-krise.


Graffiti hærværk i Roskilde 12. juni. Copyright GraffitiTagr.com



Odense

Den 3. juni så vi den første overskrift om ulovlig graffiti, da man kunne læse, at husmure på to gader var hærget af graffiti: "Aggressiv 23-årig anholdt med blå maling på fingrene" hed en overskrift i Fyens Stiftstidende (Fyens.dk).


Efter anmeldelse om hærværk med blå maling på flere husmure i Odense, kunne en politipatrulje konstatere ved ankomsten til de pågældende gader, at gerningsmanden bag hærværket forduftet.


Senere lykkedes det dem dog at anholde en 23-årig påvirket person med "overraskende meget blå maling på fingrene". Manden vil formentlig blive sigtet efter straffelovens paragraf 291 stk. 2, der omhandler hærværk af betydeligt omfang. Samtidig venter der ham en sigtelse for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.


Kilde: Fyens.dk (Fyens Stiftstidende)


Ølstykke

Den 4. juni kunne vi læse, at i nattens løb havde graffiti-hærværksmænd igen været på spil på Stengårdsskolen i Ølstykke. "Ærgerligt og trist", sagde skolens daglige leder Kenneth Rosfort.


Da skolen flere gange har været udsat for graffiti-hærværk, og da man har overvågningsbilleder, håber han, at kommunen og SSP er på sagen for at finde gerningsmændene. Det fremgår, at det ikke kun er på skolens område, men også på cykelskure og i tunneller, at der begås graffiti-hærværk.


Kilde: Sn.dk (Sjællandske Nyheder, Lokalavisen Egedal)


Kjellerup

Den 17. juni læste vi overskriften "Einar Holmberg udlover dusør i graffiti-sag ...", og det handler om, der er udøvet graffiti-hærværk i Kjellerup, herunder i porten til en ejendom, hvor avisen og flere lejere, bor. Einar Holmberg ejer denne ejendom og har udlovet en dusør på 3000 kroner.


Kilde: Midtjyllandsavis.dk (Midtjyllands Avis)


På landsplan

Den 19. juni fortalte bladet Kommunen, at "Kommuner kaster millioner efter graffiti-hærværk", og på baggrund af en rundspørge fortalte de, at kommunerne hvert år bruger store summer på at fjerne ulovlig graffiti.


Kommunerne bruger fra knap 34.000 til millioner af kroner på rensning og forebyggelse af graffiti om året. Et enkelt citat fra artiklen signalere e stort forbrug i byområderne: "København bruger af naturlige årsager mest med 9,5 mio. kr., mens Aarhus og Frederiksberg følger efter med budgetter i omegnen af 1,8 mio. kr."


Direktør Jess Nielsen fra All Remove, der fjerner graffiti i omkring 50 kommuner og har 30 års erfaring, er interviewet til bladet, og GraffitiTagr har efterfølgende været i kontakt med ham. Han mener, at det kan betale sig at fjerne den ulovlige graffiti, da man derved tager noget af fornøjelsen fra hærværksudøverne.


Jess Nielsen har erfaret ekstra travlhed i virksomheden i de seneste tre måneder under coronakrisen, og det er i høj grad gået ud over Københavns indre by. Flere kommuner har eksperimenteret med mure, hvor der lovligt kan males graffiti, og så håber man, at det ulovlige går væk. Det mener Jess Nielsen, er "verdens mest naive tænkning. For hvis der er et sted, hvor det er lovligt, så bruger man sin tid på at øve sig der."


Kilde: Kommunen.dk (Kommunen)


Aarhus

Den 20. juni. Ordet Kanel har spredt sig. Det ulovligt anbragte graffiitag har under coronakrisen bredt sig "her der og allevegne" i Aarhus. Det er spraymalet på døre, porte og husmure eller skrevet med tusch på elskabe og vinduesrammer. Ofte i selskab med M2S og Kikært, som også er udbredt i byen.


Hærværket kan være svær at læse, fordi det er sprayet i al hast og farverne løber. Normalt ses graffiti på offentlige bygninger, virksomheder og fabrikker, men Kanelmaleren har ingen hæmninger og sprayer også på privates ejendomme og det kan starte en negativ spiral, for det er sandsynligt, at der så kommer andre graffitimalere til.


Kilde: Kommunen.dk (Kommunen)


Roskilde

Den 21. juni erfarede vi, at toiletter, skilte, skraldespande og stier i Folkeparken var blevet overmalet med graffiti, og at det samme var gået ud over en bil tilhørende en beboer på Louisevej. Parken har tidligere være plaget af graffitihærværk, og hærværket på den private bil blev anmeldt til politiet.


Kilde: Sn.dk (Sjællandske Nyheder, Roskilde)


Allerød

Den 24. juni læste vi, at personalet i en Kvickly på M.D.Madsensvej havde pågrebet to mænd, der var i færd med at male graffiti på facaden og inde i parkeringshuset. En politipatrulje anholdt de to mænd på hhv 39 år og 35 år, og de blev sigtet for hærværk, men seks dåser spraymaling blev konfiskeret.


Kilde: Sn.dk (Sjællandske Nyheder, Allerød)


Silkeborg

Den 28. juni fortalte TV2 Østjylland, at omklædningsrum og toiletter i det ganske nyrenoverede Østre Søbad ved Almindsø i Silkeborg var fyldt med graffiti og 'tags'. Man havde frygtet, at der ville komme noget hærværk dernede, ”men jeg havde ikke forestillet mig, at det ville komme indenfor et døgn. Jeg synes, det er vildt provokerende”, siger Peter Moos til mediet. Han har udlovet en dusør på 1000 kr. til folk, der kan lede politiet på spor af en eller flere hærværksudøvere.


Ved et møde med forvaltningen for Kultur og Fritid ville man se på, hvad der kan gøres ved problemet. Derudover søger input fra almindelige borgere til, hvordan man kan komme problemerne ved søbadene til livs. Ikke nødvendigvis videoovervågning, for der kan komme andre ideer på banen.


Kilde: Tv2ostjylland.dk (TV2 Østjylland, Silkeborg)


Opsummering

Som vi tidligere har fortalt har vi været i kontakt med De Konservative i Roskilde Byråd, og de tager skarpt afstand fra den slags hærværk.


Vi ville gerne høre, hvad de øvrige politikere i byrådet mener, dels om hærværket, dels om de udgifter, som det påfører kommunen, og derfor har vi henvendt os til dem. I skrivende stund har vi dog endnu ikke hørt fra nogen af dem.


Intet tyder på, at der bliver mindre ulovlig graffiti, tværtimod. Hvis man vil have sat en stopper for det – eller have det minimeret – kræver det, at politikerne bliver enige om, hvordan man skal gribe det an.




/Jan Eskildsen, journalist og graffiti researcher for GraffitiTagr.com

bottom of page