DSB's udgifter til grafitti-fjernelse er siden 2009 steget til mere end det dobbelte.
En uendelig kamp, der koster stadig flere penge. Det er DSB's kamp mod graffiti på togvogne, vi taler om her.
Copyright GraffitiTagr.com
Allerede i 2009 brugte DSB mere end 25 millioner kroner på at fjerne graffiti-hærværk. Det svarer til, hvad det dyreste årskort til alle zoner koster til 1800 passagerer.
Den daværende stigning i udgiften fra året før løb op i 50 procent, hvorefter stigningen fortsatte, så DSB i 2019 brugte mere end dobbelt så mange penge som i 2009, nemlig 50,4 millioner kroner.
Og det stoppede ikke der. Da det var blevet kendt, at DSB i 2017 havde brugt næsten 68 millioner kroner på at forebygge og bekæmpe graffiti i hele landet, og fjerne graffiti fra S-tog, der kostede 40 millioner kroner, meddelte DSB i 2018, at man ville graffiti til livs.
DSB's underdirektør, Aske Wieth-Knudsen, var dengang fremme i flere medier, blandt andet DR, med udtalelser om hærværket. Han mente ikke, at graffitimalere var bevidste om, at de ikke kun skadede DSB, men os alle sammen.
"Malerierne er måske ikke blevet flere, men de er blevet større, og derfor koster det simpelthen også flere penge at komme af med." Aske Wieth-Knudsen, underdirektør i DSB
Samfundet og DSB måtte bruge rigtig mange penge på afrensning, og de kunne være blevet brugt bedre. Graffiti-malerierne fyldte mere på togene, ikke fordi der var blevet flere, men fordi de var blevet større, og derfor koster det også flere penge at komme af med, sagde Aske Wieth-Knudsen.
Man afsatte derfor ekstra penge til forebyggelse og fjernelse af graffiti i den kommende periode. De ekstra penge viste sig at blive nødvendige, for i 2019 var DSB's udgifter til de samme formål steget til næsten 50,4 millioner kroner. Senest har DSB her i 2021 oplyst, at der i det forløbne år blev brugt ikke mindre end 62,3 mio. kr. på afrensning af tog, med gener som afsavn af tog, der skal på værksted for at blive renset.
Nogle gange kan S-tog stammer ikke tages ud af drift, fordi der ikke er nok erstatningstog, og derfor kan man jævnligt se overbemalede S-tog køre rundt.
Mange S-tog betjener ellers dagligt tusindvis af pendlere, der skal på arbejde og hjem igen, besøge bekendte, eller bare tage en tur for at se udviklingen i København og omegn. Men når togstammer er ude af drift, fordi de er til afrensning i Taastrup, kan der opstå forsinkelser.
DSB har for mange togsæt til, at de kan låse dem allesammen inde, selv om det er en af de få effektive løsninger på at holde graffitimalerne væk fra S-togene.
Hvad der skal til for at få det stoppet, er svært at sige. I forvejen er det strafbart og kan medføre, at man ikke kan få arbejde forskellige steder. Der er arbejdet med muligheder for at skabe holdningsændringer, men det har endnu ikke haft nogen målbar, positv effekt.
/Jan Eskildsen, journalist og graffiti researcher for GraffitiTagr.com
Comments