top of page
Søg
  • Forfatters billedeGraffitiTagr Research

Et massivt problem

Graffiti udgør i dag et massivt problem, skrev Det Kriminalpræventive Råd i en publikation, der blev udgivet i 2006. I årene derefter blev problemet ikke mindre, men større, målt på udgiften til fjernelse af graffitien.

Graffiti var på en kedelig 4. plads over de ting, der gør befolkningen mest utryg. Kommuner og virksomheder bruger hvert år flere millioner kroner på at fjerne graffiti. Som de skriver: Hærværk, vandalisme og ødelæggelse.

I de senere år har det dog ikke hørt til de emner, som er debatteret i forbindelse med samfundets prioritering af udgifter. Når medier og politikere beskæftiger sig med statens finanser, hører man mest om ældrepleje, grænsekontrol, vildsvinehegn, forsvaret og børn, som statsministeren brugte mere end halvdelen af sin nytårstale på at tale om.

I foråret kunne man læse, at en opgørelse, foretaget af forskningscentret Vive, viste at landets kommuner afsætter flere penge til velfærd. Samtidig stiger antallet af ældre dog mere, end bevillingerne kan dække. Vi er også oplyst om gennem medierne, at et vildsvinehegn koster 80 millioner; uden at det kan holde vildsvin ude af landet. I efteråret oplyste flere medier, at grænsekontrollen mod Sverige koster 100 millioner kroner.

Hvad den årlige udgift er til fjernelse af graffiti, hører vi ikke om, da det ikke er en udgift for staten, men en udgift, der skal dækkes af de enkelte kommuner.

I fremtiden vokser antallet af ældre, og der skal satses mere på børn og på klimaforanstaltninger. Der bliver brug for hver en krone, så at få ekstra udgifter til hærværk er ikke voldsomt populært i nogen kommune.


Kommuner ærgrer sig


I Roskilde blev et gavlmaleri af Mie Mørkeberg bekostet med 350.000 kroner via lokale butikkers leje af gadearealer. En måned efter indvielsen blev det overmalet med graffiti, hvad Jes Nysten, der er formand for Roskilde Kunstforening, helt berettiget kaldte vandalisme i november sidste år. Graffiti koster Roskilde kommune i nærheden af en halv million kroner om året.


Copyright GraffitiTagr.com


Ballerup kommune har fortalt, at graffiti koster dem dobbelt så meget, og det ærgrer dem, for pengene kunne bruges til noget andet og mere konstruktivt. Nakskov kommune havde på tre år 40 besøg af graffitimaler, der sprøjtede på deres rytterstatue af Christian X, prisen efter hvert besøg var 5000 kroner. Faaborg-Midtfyn kommune betaler hver uge fast 8000 kroner til et firma for at fjerne og forebygge graffiti på en kunstbænk ved Ringe sø./Jan Eskildsen, Graffiti Researcher

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page